Monday, May 3, 2010

Live Update 1





Live Update ( 1301 Mountain Time)

Salam rakan-rakan,
  • Saya tulis post ini semasa saya berada dalam pesawat WestJet dari Edmonton ke Montreal. Perjalanan ini mengambil masa selama 3 jam 30 minit. Saya dijangka tiba di Montreal pada jam 5.30 petang ( *bertolak pada jam 12.05 tengah hari dari Edmonton*)
Perjalanan 1200 km
  • Saya baru sahaja pulang bercuti dari Banff dan Jasper National Park beberapa hari yang lalu. Alhmadulillah perjalanan ke Rockies Mountain berjalan dengan lancar walaupun beberapa perubahan terpaksa dilakukan kerana keadaan cuaca yang kurang mengizinkan. Saya agak terkejut ketika memandu ke Banff melalui bandar Calgary kerana rebut salji yang tidak dijangka pada musim bunga melanda bandar tersebut. Akibatnya, banyak kereta yang tersadai di bahu jalan raya kerana tayar tersangkut dalam salji tebal.
  • Syukur alhamdullilah, keadaan cuaca bertambah sebelah petang yang membolehkan kami melakukan aktiviti “jungle trekking” di Johnston Canyon. (*pada asalnya kami bercadang untuk “hiking” di Boulder Pass*). Pada sebelah malamnya, kami singgah sebentar di Banff Upper Hot Spring (* terasa agak hampes sebab air kurang panas*)
  • Keesokan paginya, kami bertolak ke Columbia Icefield yang terletak dalam Jasper National Park. Lebuh raya yang menghubungkan Banff dan Jasper sangat indah sekali dengan pemandangan gunung ganang. Kami menaiki kenderaan khas bernama “The Explorer” untuk sampai ke Columbia Icefield. Akhirnya kami bertolak pulang ke Edmonton dan tiba pada jam 1030 malam. Saya agak keletihan tetapi sangat puas.
~End~

Update 1: Baru sahaja dapat air daripada pramugari. Perjalanan masih berbaki 2 jam.

Update 2: Shakir makan dalam kapal terbang cam tempah makanan di restoran je. :P

Update 3: Saya baru sedar “cookies” yang sudah dimakan oleh saya mengandungi whey

Update 4: Rancangan hiburan dalam pesawat Westjet tersangat membosankan jika dibandingkan dengan pesawat Air Canada.

Update 5: Kelajuan pesawat Westjet pada ketika ini adalah 525 mph dan berada pada ketinggian 38318 kaki dari aras laut. Pesawat sedang terbang di ruang udara Manitoba dan menghampiri bandar Winnipeg.


WestJet

Shakir tengah melantak

p/s: Post ini akan di”publish”kan sebaik sahaja saya mendapat akses kepada Internet.

p/s/s: Doakan perjalanan kami. Semoga berjumpa lagi

5 comments:

memeyippieyeayeay! said...

semoga semua nya "LANCER" :P
HAHAAHA

jangan lupa souvenir!!

:D

TyRoX SaN said...

miera: hahahaa.... typing error tue. haish..

apies said...

whey tu ape?hehe

memeyippieyeayeay! said...

HAHAHAA
cepat je edit :P

lancer tak perjalanan?
HAHHA
akibat lama sgt dok canada!

TyRoX SaN said...

apies: whey tue cam protein or lemak la... can be either from animal or plants... so to be safe x yah makan la