Monday, March 29, 2010

Menjala

Salam,

  • Semalam saya telah memasak roti jala dek kerana bosan pada hujung minggu tetapi malas hendak mengulangkaji.
  • Hendak ringkaskan blog, saya cuma nak kongsi resipi dengan rakan-rakan terutama yang masih bujang dan belajar di perantauan.
  • Ringkas sahaja untuk membuat roti jala ni cuma kena la rajin sedikit untuk mencuba.
Resipi

Bahan A

  • Tepung gandum ( tak pasti berape berat... saya pakai baling je dalam mangkuk.. rsanya dalam 600g kot)
  • Garam ( satu sudu teh)
Bahan B

  • 3 biji telur
  • 1 tin susu cair( saya guna tidak sampai satu tin pun)
  • Air (kalo rsa adunan pekat sangat... tambah je air...)
  • Pewarna kuning
Bahan C

  • Ballon Whisk
  • Acuan roti jala( kalau yang ada acuan khas, memang terbaiklah... Tetapi sesiapa yang tiada boleh menggunakan tin susu atau botol air yang ditebuk beberapa lubang.

Cara-cara

  1. Sebaiknya ayak tepung gandum dengan penapis ( tetapi saya tidak buat pun... malas). Gaulkan garam dengan tepung yang sudah halus mulus. Selepas itu buat lubang di bahagian tengah adunan.
  2. Masukkan bahan B ke tengah adunan dan kacau dengan ballon whisk. Jika terlalu pekat, tambahkan air secukup rasa.
  3. Kacau lagi dengan penuh perasaan sehingga adunan tidak lagi berketul... Tambah pewarna kuning..
  4. Panaskan kuali dengan sedikit minyak ( ratakan minyak guna tisu) dan masukkan adunan ke dalam acuan.
  5. Apabila kuali sudah panas, pusingkan acuan atas kuali bermula dari bahagian luar hingga ke bahagian tengah kuali. Biarkan seketika untuk adunan masak ( rasanya kurang dari 20 saat, hati2 jangan sampai hangit.)
  6. Angkat juraian roti jala, dan gulung untuk mendapat bentuk seperti yang dilihat di kedai.
  7. MAkan dengan kuah kari ayam/daging ( kalau tak tahu masak kuah kari.. Sila cari resipi di Internet)
Sebelum

Selepas
Percubaan pertama=> FAILED (tebal)
Comot kan budak-budak lelaki buat kerja di dapur?
Produk akhir
Tips
  • Pewarna kuning boleh digantikan dengan serbuk kunyit tetapi jangan dimasukkan terlalu banyak kerana rasanya akan terjejas. Serbuk kunyit dimasukkan bersama2 dengan bahan A.
  • Adunan boleh dibuat tanpa menggunakan susu cair... Susu cair akan menambah "rasa lemak" pada roti jala. Jadi, terserah pada citrasa masing-masing.
  • Gunakan ballon whisk untuk menggaul adunan bukannya sudu ataupun "electric mixer". Ada terbaca dalam satu forum, kalau "electric mixer" digunakan maka adunan akan menjadi pelik. Kalau rasa nak gaul adunan sampai 2 jam atau sampai tangan kejang, sila gunakan sudu atau senduk :)).
  • Jika tiada acuan khas, sila gunakan akal yang kreatif untuk menggunakan botol air yang ditebuk (agak leceh tetapi OK). Pastikan lubang yang ditebuk cukup besar untuk memudahkan aliran keluar adunan. Jika adunan agak sukar untuk mengalir keluar, ini bermakna rakan-rakan perlu menambahkan air.
  • Pastikan ketika membuat juraian roti jala, rakan-rakan tidak membuat di tempat yang sama sebanyak berkali-kali ( jika roti jala tebal....susah nak masak.... komfem tak sedap).

Selamat Mencuba...
~~TaMMaT( ejaan cerita P. RAmlee)~~

Lagu

Ramai dah rasanya tahu tentang lagu ini.


p/s: Final exam dah dekat..... adussss

p/s/s: pakman tempe belanja makan ayam HUSKY hari nie.

p/s/s/s: Canada Revenue Agency cakap aku masih ade tax return yang belum aku dapat... :))

p/s/s/s/s: areda!!! aku bukan tiru lagu ni dari blog ko tau... hoho..

p/s/s/s/s/s: blog ni dah mcm caca merba... ayat pakai hentam je.. kejap saya... kejap aku.. aduss.


~~~~~Jika aku bukan pelita yang menerangi malam, memadailah aku menjadi kunang-kunang yang menerangi di kegelapan.~~~


8 comments:

AreDa said...

soklan saye::sape az???hahahaha

AreDa said...

soklan saye::sape az???hahahaha

TyRoX SaN said...

areda: haish.....

az----> azraf (mmber aku kat montreal)

memey.zaidi said...

az = azraf?

r u sure giant?
tak baik tipu
tambah2 tipu mak sendri :P

TyRoX SaN said...

miera: kalo mak giant tahu sape az tue... tolong mak minang tuk giant nie (* muka sedey*) hahaha... :PP

memey.zaidi said...

minang?
hang nak kawen bila?

tadak hal lah~
anytime.
hang dah cukop duit ka?
HAHAHHAHA

TyRoX SaN said...

miera: duit???? hoho.. xpe... leh mintak tolong doremon...

tp kan mak giant kan ade sorang yg namanya GIANT je(^_^)... so ptutnya mak giant kena la sponsor anak dia yang baek nie kan.. ahaks

memey.zaidi said...

mak giant pon dok menjanda ney
nak cari husband baru
nak kawen!
:D

giant mintak tolong doraemon je lah eh?
suro dye pnjm kan wallet suka hati :P

mak doakan kebahagiaan hang :P