Thursday, February 10, 2011

Sebab ia percuma

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

*Dialog rekaan*

Abu: Eh Mat.. Apsal ko beli SLR?

Mat: Pergh abu.. kalo ko menghargai seni mesti ko angkat gak kot. Gambar yang SLR amik cantik cam pemandangan yang dilihat oleh mata manusia. memang cun la abu.

Abu: Tapi kan Mat. Bukan ke SLR tu mahal x beragak kan? X rasa membazir ke Mat?

Mat: Benda baik mesti mahal bro... kalo nak murah.. ko pakai kamera besa sudeyh... hehe.

Abu: Ko sayang x SLR ko tue?

Mat: hoit Abu... ini macam bini aku tau... mahal benda ni aku beli... dah lepas shoot aku lap2 skit dia punya lens.. kena gna kain spesel bro. bukan pakai hentam je.. pstu kena la tutup lens tue dengan cover dia.... then baru simpan dalam beg nie.. benda mahal bro.

Abu: ko cakap SLR terbaik sebab gambar yang SLR amik kaw2 mcm pemandangan mata manusia kan? kalo cmtu aku x yah la gna SLR... baek aku tgok dengan mata aku je.. hehehe.. btoi la ape ko ckp tue... mmg gambar dia cantik tp kalo mata kita ni x berfungsi dengan baek xde makna gak SLR tue kan?

Mat: tau xpe. sbb tue aku jga dia elok2 supaya dia bleh berfungsi dengan cantik dan bagi manfaat kat aku dan negara.. haha.. poyo x ayat aku?

Abu: Ceh.. Ko jga SLR baek gila.. tp ko jga x mata ko?

Mat: ni aku pakai spek rayban ni sbb x nak silau la..

Abu: bukan la bro.. mksud aku ko jga x nikmat Allah tue? Mata ko tue mmg digunakan untuk kebaikan or sebaliknya... Mata yg ko gna utk shoot SLR tue rasanya bagi manfaat ke? gambar ape yg ko amik selama nie bro? Kalo ko jga lens tue cantik bagi cantik kaw2, cmna plak ko jga mata tue?

Mat: hurmmm...

Abu: Memang la ko dilahirkan dengan mata yang sempurna tanpa bayaran. ko sayang SLR tue sebab mahal kan? mata tue anugerah Allah kan? kita x bayar pun langsung walau sesen. bayangkan kalo 1 hari nikmat yang percuma ni pemilik dia tarik balik daripada kita? Xkan nak tunggu Allah letak bayaran bagi sebiji mata baru kita nak pelihara mata kita nie kan bro?

Mat: Alaa bro.. jangan serius sangat... hehe

Abu: Mat.. aku bukan nak tembak ko sbb ade kamera mahal.. itu rezeki ko.. aku pun hepi sbb ko bleh shoot gambar aku.. hehe.. tp aku nak ko pikir tentang hidup erti hidup kita nie. Aku nak tanya nie.. Kalo aku pinjam kamera ko, then secara x sengaja adik aku bagi calarkan kamera mahal ko?

Mat: hahaha.. komfem la aku x marah.. cuma aku nak terajang ko je..

Abu: Kalo aku bayar ganti rugi ok? ko bleh beli baru kan?

Mat: Ko bayar duit mesti la aku senyum kat ko.. hehe.

Abu: Habis tue ko x sayang nyawa ko? At least SLR tu kalo rosak, ko bleh carik duit n beli yang baru..kalo nyawa? ko nak beli ke? ko ingat Azie yang ngaku tangkap lentok kat ko tue pun sanggup mati utk ko? ko pikir la bro... SLR ko sayang gile... tp mulut ko dok sedap hembus asap rokok? tue ke cara ko sayang nyawa bro.. SLR nak calar pun x berani.. nyawa n tubuh badan yang sihat ko bagi jahanam je... sebab dapat free ke bro?


~~Sekian~~

3 comments:

akmarhisham said...

bro!
ak nk share kat fb ar gini.
baguih2.

faraHanAtiQahZaini said...

nice!!

AreDa said...
This comment has been removed by a blog administrator.